Länkar

Att ladda hemKalender
Loading...

Vitryssland

I augusti 2009 var vi en grupp från vår församling och Hestra missionsförsamling som tillsammans med Björn Åke och Solveig fick möjlighet att resa till Vitryssland: till Novolukoml, med en hjälpsändning.

Församlingen i Novolukoml har bra kontakt med några myndighetspersoner och hjälp från Sverige har kunnat förmedlas till många nödställda och behövande under flera år.

I Maj och augusti i år gjorde 3 personer från vår församling, tillsammans med församlingsmedlemmar i Hestra ett nytt besökt i Novolukoml.

Vid vårt besök fick vi möta Anja, en kvinna i församlingen, som under många år haft söndagsskola i ett litet missionshus, i en by 1,5 mil utanför stan. Anja är fantastisk och har inte bara gett andlig föda, utan har också sett till att barnen fått ett rejält mål mat.

Från och med i år har hon även ansvar för de äldre i byn. När vi besökte henne, hade vi skriv och rit- material, samt flera lådor med varma kläder till henne, som hon i sin tur delar ut.

Vi fick också kontakt med ett äldreboende som några systrar i församlingen, känt som sin uppgift att besöka och hjälpa. Där rådde brist på allt, vad vi tycker är självklart som hjälpmedel, sjukhussängar mm.

I somras fick vi, genom en av vår församlings medlemmar reda på, att ett ålderdomshem i Göteborg, som skulle läggas ner, och tömmas. Vi var några stycken som hjälptes åt, att ta vara på 13 sjukhussängar med madrasser, 1 rullstol och 1 lift, till Vitryssland. Från ett annat boende fick vi dessutom 25 dynor, griptänger, kryckor, käppar, gåstolar, rullatorer samt rullstolar. Hjälpmedlen var lite defekta, men ändå funktionsdugliga.

Det behövdes också plädar, sjalar, sockor, toalettartiklar och matvaror som t ex matolja, som inköptes av vår församling. Allt hade blivit så dyrt i Vitryssland.

När vi kom med sängarna, och allt annat, togs det emot med glädje och stor tacksamhet. Sängarna delades mellan stadens sjukhus och äldreboendet. Vid vårt besök på ålderdomshemmet fick vi gå runt och möta patienterna, och det var så roligt att få lämna hjälpmedlen, som kommer att bli till hjälp och nytta i framtiden. De var så glada över vårt besök, som blev ett välkommet avbrott i vardagen.

Ett annat besök som gladde både oss, och dem vi besökte, var det statliga hemmet för utvecklingsstörda. Vi hade med oss kläder, toalettartiklar och andra förnödenheter. Det har skett en enorm utveckling på hemmet under de senaste åren.

Från en sluten anstalt till ett öppet trivsamt hem, med kärleksfullt bemötande till vårdtagarna. Barnen och ungdomarna var ute i solen, där fanns det lekplatser med gungor och klätterställningar, underbara blomsterrabatter och konstverk som barnen och ungdomarna själva skapat. Det fanns också ett stort växthus, 2 kor, 2 grisar och 40 hönor. Hemmet är självförsörjande på grönsaker, och rabatterna prunkade i prydliga rader.

I en grannstad till Novolukoml ligger Sjasnike med 12 000 innevånare. Där finns ca 15 kristna som tillsammans med församlingen i Novolukoml köpt, en eldhärjad synagoga, som nu renoveras och byggs om till en möteslokal/ kyrka. Vi hjälpte vi till med ombyggnaden, men det är fortfarande mycket som återstår och behöver åtgärdas. Församlingen i Novolukoml, som är centrumet för vårt besök, är en levande församling. Från församlingen utgår alla hjälpinsatserna.

I gudstjänsterna är lovsången till Gud glädjefylld, och det finns en stor hunger efter Guds ord i predikan och bibelstudierna. Böneämnen och bön för sjuka lyfts fram i varje gudstjänst, som är mycket välbesökt. För att de inte skall ske inbrott eller skadegörelse i kyrkan, vaktas den hela dygnet av församlingsmedlemmarna och en vakthund. Församlingen är så tacksam för all hjälp den får. Fattigdomen är stor på grund av att alkoholmissbruket är så utbrett i landet. Behoven är stora och all hjälp behövs. Församlingen skickar en varm hälsning till oss alla.

 

I maj 2012 gjorde 3 av församlingens medlemmar, tillsammans med vännerna i Hestra missionsförsamling ett nytt besök i Vitryssland.

Janne från Hestra, kör en överfull buss av förnödenheter och annat. 2gånger/år på våren och hösten går hjälpsändningen och ca 12 personer kan följa med i bussen. Denna gång hade vi med 13 sjukhussängar, sängbord, stolar med armstöd, samt vilstolar. 1 gyn.stol och en transportabel rtg apparat förutom mat, kläder, förbrukningsartiklar som blöjor, tvål mm. Det var mycket trångt som ni förstår. Till vår glädje hade insamlingen till blöjorna i vår församling inbringat 40000kr

Resan till Novalucomb tar 1½ dygn. Vi kör till Karlshamn och åker färja till Klaipeda i Litauen.

Tullen är ett nålsöga, men det gick bra för oss det tog 3,5 tim innan vi kom igenom. Värre var det för de 750 långtradarna som köade.

Vi var framme vid 12 tiden på natten, då väntade våra värdinnor på oss, och återseendets glädje var stor. Vi tre från Donsö bor hos en syster. Hon upplåter sitt hem till oss, och ligger själv på en madrass på golvet i ett mycket litet kök.

Första dagen lastade vi ur bussen och bar in varorna i kyrkan, övervakade av myndigheterna.

Resten av tiden fortsatte vi arbetet med att renovera kyrkan i Sjasnike. Arbete tar tid för det saknas material och pengar. Övriga resenärer besökte barnhemmet och Gili. På barnhemmet arbetar de handikappade som kan med grönsaksodlingar. De har lyckats sälja 40 ton grönsaker, vilket ger extra inkomster, utöver de bidrag de får från staten.

De är så glada och lyckliga när de får besök och vårdhemmet är ett föredömme för en bra verksamhet. De fick blöjor kläder och godis av oss.

I Kyrkan i Novolukoml är verksamheten i full gång. Sedan vi var där i höstas, hade det inretts ett vackert rum för ungdomar, vilket blev mycket uppskattat.

Anja som bedriver söndagsskolverksamhet i Gili fick 3100 kr, Sveta som har hand om lägerverksamheten på alla lov, fick 3680 kr till den, samt 4250 kr till sin nya lägenhet, som hon kände var ett direkt bönesvar.. De grät av tacksamhet och glädje och sa att de saknar ord för att uttrycka det dom känner. Församlingen fick 2640 kr till arbete med unga och äldre. Människor kan räddas, och Guds rike går fram.

Gåvorna som filtar, sockor, vantar, mössor och tröjor behövs, när hösten och vintern kommer. Vi får vara med och värma i en kall värld. Det är en förmån vi som församling fått att få uppmuntra och glädja våra medsyskon.

Vi och Hestra missionsförsamling väntar besök från Vitryssland i september. Då får vi möjlighet att träffa Anja, Sveta, Pastor Sascha och f.d borgmästaren om det blir som det är tänkt. Det blir ett spännande och härligt möte. De behöver våra förböner och de ber för oss.